Katalog ziół
Salvia officinalis - Szałwia lekarska
Szałwia lekarska to zimozielona, częściowo zdrewniała krzewinka. Ma szarozielone, owłosione liście o intensywnym aromacie. Jako rośliny ozdobne w ogrodach sadzone są głownie odmiany szałwii o różnokolorowych liściach- Tricolor – Purpurescens. Ze względu na intensywny zapach liści szałwii należy używać z umiarem. Liście można lekko obgotować lub krótko podsmażyć na maśle.
Sanguisorba minor - Krwiściąg mniejszy
Liście krwiściągu mają lekko orzechowy, odświeżający smak, przypominający ogórki. Powinny być spożywane na świeżo, gotowane tracą aromat. Dobrze smakują z twarogiem, warzywami, rybą. Można go konserwować w oleju razem z pietruszką, koprem, w soli.
Satureja montana - Cząber górski
Bardzo ładna roślina przyprawowa. Doskonała do ogródków ziołowych. Cząber poprawia smak sałatek, dań duszonych, świetny do sosów pomidorowych. Dobrze łączy się z szałwią, czosnkiem, cebulą, pietruszką. Kiedyś był uznawany za lek uniwersalny, obecnie używa się go na poprawienie trawienia.