Miskant cukrowy
Miscanthus sacchariflorus - Miskant cukrowy
Miskant cukrowy to okazała trawa ozdobna. Kępa równowąskich liści wyrasta do 150 cm, wysoko ponad nimi jesienią pojawiają się okazałe srebrzysto-jedwabiste kwiatostany, które mogą utrzymywać się na roślinach aż do wiosny. Liście jesienią przebarwiają się na czerwono-brązowy lub pomarańczowy kolor. Nie jest wymagający, rośnie dobrze w każdej glebie. Trawa, która silnie się rozrasta; w małych ogrodach może być uciążliwa, ale doskonała do dużych, naturalistycznych ogrodów, do nasadzeń żywopłotowych, do obsadzania stawów (gdzie może rosnąć w płytkiej wodzie), oraz w nasadzeniach zapobiegających erozji gleb. Ojczyzną jego są Chiny, Korea, Japonia, Syberia i Azja Środkowa. Gatunek ten introdukowany w Ameryce Północnej rozprzestrzenił się w kanadyjskich prowincjach Ontario i Quebec. Jest jednym z najbardziej mrozoodpornych gatunków Miscanthus.