Katalog ziół
Allium schoenoprasum - Czosnek szczypiorek
Szczypiorek powinno się systematycznie ścinać, ale jego kwiatostany są tak ładne, że często traktowany jest jako ozdoba ogrodu. Może byćsadzony na obwódkach ogrodu warzywnego. Zawiera dużo witaminy C, dlatego powinien być spożywany w stanie świeżym. Mrożony lub suszony traci na wartości. Dzięki wysokiej zawartości olejków eterycznych szczypiorek poprawia trawienie, a także obniża ciśnienie krwi.
Allium tuberosum - Czosnek bulwiasty/ Czosnek chiński
Bardzo pachnący, leczniczy, jadalny czosnek. Pokrojone listki można dodawać do sałatek i serów, maja delikatny smak czosnku. Allium tuberosum ma białe kwiaty zebrane w płaskie baldachy, bardzo dekoracyjny, nadaje się na rabaty, do ogrodów naturalistycznych i ogródków ziołowych. Lubi słoneczne stanowiska i przepuszczalne gleby.
Artemisia dracunculus - Artemisia draganek
Estragon jest bardzo aromatyczny, ze względu na jego intensywny smak powinno się go używać z umiarem. Jest składnikiem olejków i octów ziołowych. Przez całe lato można zbierać młode końce pędów i liści i dodawać do sałatek, mięs, ryb. Estragon poprawia trawienie.