Katalog ziół
Melissa officinalis - Melisa lekarska
Melisa jest bogata w olejki eteryczne, tworzy szerokie pędy i wiele liści, które wydzielają cytrynowy zapach. Intensywny aromat i najwyższą zawartość cennych substancji mają rośliny świeże. Można je jednak również suszyć – ciąć należy przed kwitnieniem. Liście melisy doskonale smakują w chłodnych napojach, lemoniadach. Wyciąg z melisy używany jest w celu wzmocnienia serca oraz poprawienia krążenia krwi. Pomaga także przy nerwicach i problemach z zasypianiem.
Mentha gracilis Ginger - Mięta imbirowa
Mięta imbirowa
Mentha x piperita - Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa zawiera olejek eteryczny zwany mentolem, który nadaje jej niepowtarzalny smak i aromat. Liście można zbierać przez cały sezon. Mięta jest dobrą rośliną okrywową – tworzy gęste kępy i silnie się rozrasta, ale trzeba sadzić ją z rozwagą w małych ogrodach.
Mentha spicata - Mięta zielona
Mięta zielona zawiera mentol, jej świeży, owocowy aromat dobrze pasuje do deserów, napojów; stosowana jest również przy problemach żołądkowych i jelitowych. Inhalacje pomagają przy przeziębieniach i grypie. Liście mięty wykorzystywane są również do kąpieli i maseczek oczyszczających.